Здоровий спосіб життя
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Здоровий спосіб життя

Дуже важливим для здоров’я людини є сон.

У людей і тварин сон і бадьорість ритмічно змінюють один одного. Проте, наскільки сон необхідний для життєдіяльності організму, можна судити хоча б по тому, що повне позбавлення сну люди і тварини переносять  набагато  важче ніж голодуваня і дуже швидко гинуть.

  1. Під час глибокого сну в дітей підвищується вироблення гормону росту.
  2. У цей час також відбуваються відновні процеси і замінюються мертві клітини.
  3. Під час швидкого сну цілком розслаблюються м’язи.
  4. Людина, яка була в стані бадьорості довгий час, проходить періоди сильної втоми, але може переборювати їх і продовжувати функціонувати без сну. Однак люди, які протягом довгого часу позбавлені сну, стають усе більш дезорієнтованими і стомленими розумово і фізично. Після, приблизно, 10 днів повної відсутності сну настає смерть.

Сон позитивно впливає на організм  людини.  Багато суперечок ведеться з приводу довготривалості сну. Раніше стверджувалося, що дитині потрібно 10-12 годин сну, підлітку -9-10 годин, дорослому -8 годин.  Зараз лікарі вважають, що  тривалість сну повинна бути    індивідуальною.  Головне – людина не повинна    відчувати  втоми після сну та        бути бадьорою весь день.

Сучасна молодь не може уявити своє життя без комп’ютера. Він став невід’ємною частиною побуту, джерелом знань, розваг, спілкування. Але комп’ютер впливає на ваше здоров’я.

При багатогодинній праці за комп’ютером відбувається вплив на організм користувача.

Основні  шкідливі  чинники, які діють на людину за комп’ютером:

  • сидяче положення на протязі довгого часу;
  • дія  електромагнітного опромінення монітору;
  • втома  очей, навантаження  на зір;
  • перевантаження  суглобів, кісток;
  • стрес при втраті інформації.

Сидяче положення є вимушеним та призводить до напруження м’язів шиї, голови, рук та плечей - це призводить до остеохондрозу, а у дітей – до виникнення сколіозу. Відбувається застій крові у малому тазу, статевих органах – це призводить до простатиту і геморою. Крім цього, малорухомий спосіб життя часто призводить до ожиріння.

Вплив на зір. Очі сприймають найдрібнішу вібрацію тексту або картинки, а тим більше миготіння екрану. Погано впливає на зір невдалий колір, шрифт, неправильне розташування екрану. Перевантаження очей призводить до зниження гостроти зору, подвоення в очах, біль в очах, швидку втому очей .

Сучасні монітори стали безпечнішими для здоров’я, але не повністю. Якщо на Вашому столі зовсім старенький монітор, краще знаходьтеся від нього подалі.

Працюйте за комп’ютером правильно та будьте здорові.

Велике значення для здоров’я людини мають заняття фізкультурою та спортом.

Фізична активність сприяє нормальному фізичному розвитку, підвищенню імунітету, запобігає розвитку хронічних хвороб. Фізкультура на свіжому повітрі зміцнює імунітет, запобігає гіпоксії (збагачує кров киснем). Рекомендується зарядка вранці протягом 10-15 хвилин.

Плавання зміцнює м’язи, поліпшує  кровообіг. Баскетбол та футбол тренують м’язи ніг та верхню частину тіла.

Теніс тренує практично усі м’язи ,  зміцнює серце, кістки, поліпшує кровообіг. Дослідження  показали, що у 70-літніх жінок, які займаються кожен день  тенісом, кістки майже такі ж міцні, як  у 30-річних.

Прогулянки на велосипеді та турпоходи, сприяють  розвитку м’язів усього тіла.

Альпінізм тренує головним чином  м’язи ніг, а також верхню частину тіла й м’язи рук. Це подвійне навантаження позитивно впливає на обмін речовин.

Основні складові здорового способу життя:

  1. Раціональне харчування.
  2. Здоровий сон.
  3. Режим праці та відпочинку.
  4. Активний відпочинок, фізкультура.
  5. Відмова від шкідливих звичок.

Бажаєм Вам здоров’я та довголіття!!!

2018-07-20 12:44:14