Зарплата «в конвертах»
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Зарплата «в конвертах»

Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні дуже актуальне, водночас проблемне та болюче. У нинішніх умовах важливими питаннями залишаються легалізація зайнятості населення та заробітної плати, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів по недопущенню виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. 


На жаль, такі негативні явища, як використання роботи незареєстрованих найманих робітників, виплата заробітної плати в «конвертах» або в розмірі, нижче за законодавчо встановлений мінімум, залишаються актуальними, оскільки від «тіньових» розрахунків втрачає бюджет, а через непоінформованість і низький рівень свідомості дорогою ціною платять і самі наймані робітники. 
Перш за все, вони позбавляються соціальної захищеності у разі тимчасової непрацездатності – не оплачуються лікарняні листи, не проводяться виплати допомоги жінкам під час вагітності і пологів. Також не проводяться страхові виплати у разі настання нещасного випадку на виробництві, нелегальні працівники не отримують в повному об’ємі допомоги по безробіттю у разі скорочення, вони беззахисні перед працедавцем – у разі конфлікту або травматизму, у них немає доказів того, що вони дійсно працювали на цьому підприємстві або у цього приватного підприємця. 
Крім того, таким працівникам не нараховується трудовий стаж, з їх заробітної плати не відраховуються пенсійні внески, що в майбутньому негативно позначиться на розмірі трудової пенсії, їм складно отримати банківський кредит. 


Отже, варто вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. 

2018-06-12 16:35:36