Увага! Сальмонельоз !
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Увага! Сальмонельоз !

 До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшла інформація системи RASFF від І грудня 2017 року № 2017.2081 про виявлення сальмонели в орегано, що експортується з Республіки Туреччина (УКТЗЕД 0910, виробник Altuntes Baharat San. Tic. F.S.) до окремих держав членів ЄС і в тому числі України.

У зв'язку з цим просимо Вас не купувати орегано вищезазначеного виробника та повідомляти в випадку виявлення їх у торгівельній мережі до телефону 2-19-21,2-16-81.

Всі суб'єкти господарювання що здійснюють обіг харчових продуктів зобов'язані припинити реалізацію орегано вищезазначеного виробника та повідомити про це Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Довідково: Сальмонельоз - поширене у всьому світі інфекційне захворювання, викликане патогенними бактеріями роду сальмонел. Клінічні прояви хвороби досить широкі, це можуть бути як важкі, небезпечні дня життя септичні форми, так і безсимптомні, коли людина сама не відчуває нездужання, але здатна поширювати інфекцію.

Сальмонельоз поширений повсюдно, більше того, у світі спостерігається зростання захворюваності цією небезпечною інфекцією. Основними її джерелами є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни і навіть холоднокровні хребетні, здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання. Передача збудника від інфікованої людини до здорової має набагато менше значення, крім випадків, коли бактеріовиділювач займається продажем або приготуванням їжі.

Не заважає розвитку бактерій засолка, копчення і вплив негативної температури. Особливу небезпеку для людини представляє той факт, що активно розвиваються в молоці, м'ясі та деяких інших продуктах сальмонели нічим себе не проявляють: вигляд, смак і запах їжі залишаються колишніми.

При попаданні в організм, бактерії, як правило, «обживають» тонку кишку, де вони впроваджуються в тканини і починають розмножуватися. Крім того, сальмонели здатні проникати в лімфатичні вузли і кров людини. У процесі свого руйнування мікроорганізми виділяють ентеро- і ендотоксини, які мають різноманітний вплив на багато систем організму і внутрішні органи. Ендотоксини можуть викликати лихоманку, порушення мікроциркуляції і, як наслідок, - токсичний шок. Не менш шкідливі ентеротоксини, що призводять до розвитку діареї з втратою води організмом, порушення водно-сольового

обміну, небезпечному зниженню артеріального тиску, зменшенню об'єму циркулюючої крові і шоку. Найчастіше результатом інфікування є шлунково- кишкові форми хвороби. Але іноді в місцях прикріплення бактерій виникають запальні процеси, що супроводжуються нагноєнням або розростанням тканин. У цьому випадку розвиваються найбільш небезпечні форми сальмонельозу - тифоподібна та септична.

Септична форма - представляє найбільшу небезпеку для життя, що погано піддається антибіотикотерапії. Для неї характерний розвиток гнійних вогнищ в опорно-руховому апараті і в деяких внутрішніх органах, можуть виникати менінгіти, ендокардити, аортіти, холецисто-холангіти, абсцеси різної локалізації та інші грізні ускладнення.

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

2017-12-20 09:40:33