Пам'ятка населенню: Пластиковий посуд-зона ризику
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Пам'ятка населенню: Пластиковий посуд-зона ризику

Шукай здоров’я на дні тарілки – повторювали мудрі старі лікарі. Вони навіть не уявляли собі, якого нового сенсу до їх порад додає сучасне життя. Вони мали на увазі, власне кажучи, з чого складається те, що є в тарілці. Зараз таке питання відступає на другий план. Наше з вами здоров’я залежить навіть від того, з чого зроблено саму тарілку. Одноразовий посуд винайшли в США 1908 році, спочатку він був паперовий.

Сьогодні ж одноразовий посуд став атрибутом сучасного життя! Але вчені довели, що пластиковий посуд згубно впливає на людський організм. Екологічні і токсичні служби закликають людей утриматися від використання такого посуду, тоді як виробники харчового пластику рахують мільйони від прибутку. Все залежить від матеріалу, з якого виготовлено посуд. Досить обережними потрібно бути при використанні посуду з полістиролу. На дні такого посуду має знаходитися маркування «PS». Його легко відрізнити: він хрусткий і ламається. Посуд із полістиролу не витримує гарячого (витримує температуру до 70ºС). Якщо ви використовуватимете таку тарілку для гарячої страви – разом із нею отримаєте ще й серйозну дозу токсинів.

 

Більш екологічно чистими продуктами одноразового  посуду є склянки й посуд, виготовлений з пінного полістиролу або пінополістиролу. Всі інші матеріали, як правило, у Європі й США використовуються тільки для висаджування розсади.

 

Для гарячих страв та напоїв придатний пінопластиковий посуд (спінений полістирол-пінопласт - не токсичний, бо складається на 95% з повітря). Він абсолютно інертний, а відтак не виділяє жодних речовин при контакті з їжею.

 

Майже у кожної господині сьогодні на кухні є рулончик харчової плівки для зберігання продуктів. У супермаркетах в таку плівку фасують масло, халву, печиво та ін.…

 

Але мало хто знає, що її найчастіше виготовляють зі звичайного поліетилену із позначкою HDPE і цифрою 2. На жаль, на упаковці виробники не вказують, що зберігати у такій плавці масло чи маргарин не можна – поліетилен не стійкий до жирів. Ось ми власноруч і отруюємо їжу.

 

Важлива деталь: одноразовий посуд – одноразовим і має бути, повторне використання є небезпечним для здоров’я!

 

А ми доволі часто купуємо продукти (молоко, олію…) на ринках у пластиковому посуді, не замислюючись над тим, що сьогодні є дуже багато інфекційних хвороб, які можуть передаватись через цей посуд. «Повторне використання пластикового посуду насичує організм сполуками кадмію, свинцю та формальдегіду», - застерігає провідний науковий співробітник лабораторії гігієни та токсикології полімерів. І, фактично, ми забуваємо, що цей одноразовий посуд збирають, як правило, безхатченки на смітниках.

 

Європейські країни вже давно почали відмовлятися від пластика для виготовлення посуду. До того ж він не тільки завдає шкоди здоров’ю, але й розкладається в землі близько сотні років. Саме з цієї причини в розвинених країнах пластик замінюють папером.

 

Ще однією серйозною небезпекою для здоров’я є пластиковий посуд багаторазового використання. З одного боку, він досить практичний – доступний за ціною, легкий, красиво виглядає – різнокольоровий та яскравий, ще й, за позначками виробника його можна використовувати у мікрохвильових печах. Купуючи його  на ринках, ви навіть не здогадуєтесь, що придбали біду для свого здоров’я. Досить часто вміст в багаторазовій тарілці таких отруйних речовин, як формальдегід, кадмій занадто високий і це небезпечно для організму людини. Цей посуд навіть у холодній воді виділяє формальдегід, причому у різні види їжі небажані компоненти мігрують по-різному. Наприклад, у молоко виділяється удвічі більше стиролу, ніж у воду, в олію – у 5 разів більше.

 

Не варто розігрівати їжу у мікрохвильовій печі в пластикових контейнерах, навіть якщо там вказано, що вони придатні для таких цілей. Це попередження часто означає, що контейнер не деформується від високої температури, але разом з тим при взаємодії з жиром вивільняє діоксан (канцерогену речовину). Посуд із вмістом меламіноформальдегідної смоли виділяє вкрай токсичний формальдегід.

 

Колись диковинний пластиковий посуд, доступний лише західному споживачу, сьогодні став повсякденною необхідністю. Отже, актуальне питання «Їсти чи не їсти?» варто перефразувати у «З чого їсти?»

 

Навчально-методичний   центр   цивільного  захисту та безпеки  життєдіяльності  Вінницької   області

2017-12-15 13:50:03