Отримання пенсій через банківські установи
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Отримання пенсій через банківські установи

Жмеринське об’єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області співпрацює з усіма банківськими установами, які за висновками Національного банку України щодо фінансового стану виграли тендер та рішенням конкурсної комісії по відбору банків, за згодою пенсіонерів  можуть відкривати рахунки для виплати пенсій.

На сьогоднішній день в Управлінні складено  5 Угод між Управлінням та уповноваженими банками на підставі яких проводиться виплата пенсій, яка регулюється Порядком виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів пенсій через їх поточні рахунки у банках, затвердженим постановою КМУ від 30.08.1999 №1596 (зі змінами) (далі- Порядку). Відкриття банками рахунків пенсіонерам, проводиться згідно встановленої Інструкції про відкриття, використання і закриття рахунків, затвердженою постановою правління Національного Банку України від 12.11.2003 №492 безкоштовно. Безкоштовно видаються  платіжні пенсійні картки із строком дії не більше року. Операції із зарахування та виплати пенсій (у тому числі з доставкою додому) проводяться банком  безоплатно. Щоб відкрити рахунок в банку одержувачу пенсії необхідно мати  з собою паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) і  прийти до банківської установи. Заяви про зарахування сум пенсій через  установи уповноважених банків подаються до органів Пенсійного фонду безпосередньо банком. 

Листаючи наглядні інформаційні буклети всіх банківських установ, через які виплачується пенсія, що знаходяться  в громадській приймальні, пенсіонери на власних розсуд можуть оцінити  переваги того  чи іншого банку та обрати для себе банк, через який хочуть отримувати пенсію,  написати заяву про відкриття рахунку.         

Одержання  пенсії через банки надає перевагу людині в тому, що гроші можна отримати у будь-який зручний час (в будь-якому місті України), дає можливість накопичення коштів, оскільки, залежно від тривалості зберігання їх на поточному рахунку збільшується сума нарахованих відсотків. Особливо вигідно отримувати пенсію через банк працюючим пенсіонерам, оскільки більшість з них отримує пенсію в тому банку, в якому одержує зарплату. Із пенсійного рахунку (згідно договору між клієнтом та банком) можна щомісячно перераховувати кошти за оплату комунальних послуг або перераховувати пенсію (частину пенсії) на депозитний рахунок та отримувати за це відповідний відсоток. За бажанням пенсіонерів банк може забезпечити доставку пенсії додому, цю послугу банку необхідно зазначити в договорі між одержувачем пенсії та банком. Пенсіонеру надається право самостійно визначити, де він хоче отримувати пенсію: через відділення поштового зв’язку, чи в банківській установі, хоч отримувати  пенсію через банківські установи вигідно, зручно, ефективно і економічно, як для пенсіонера  так і для Пенсійного фонду.  Одержувачі пенсій можуть у будь-який час змінити банк, через який виплачується пенсія,  при цьому інший банк подає до Управління нову заяву. Залишки коштів одержувачі пенсій можуть перерахувати в інший банк на підставі їх доручення першому банку.      

Прохання до одержувачів пенсій відразу повідомляти Управління про закриття рахунку.

2019-01-17 08:52:47