Мито, його види та ставки
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Мито, його види та ставки

Мито - це загальнодержавний податок, встановлений Податковим кодексом України та Митним кодексом, який нараховується та сплачується відповідно до Митного кодексу, законів України та міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

В Україні застосовуються такі види мита:

- ввізне мито - на товари, що ввозяться на митну територію України.

- вивізне мито - на українські товари, що вивозяться з України.

- сезонне мито – на окремі товари на строк не менше 60 та не більше 120 послідовних календарних днів з дня встановлення.

- особливі види мита: спеціальне, антидемпінгове, компенсаційне та додатковий імпортний збір - з метою захисту економічних інтересів України та українських товаровиробників та  незалежно від інших видів мита.

Мито обраховується:

-  у відсотках до митної вартості товарів (адвалорна ставка),  

- у грошовому розмірі на кількість товарів у встановлених законом одиницях виміру (специфічна ставка);

- одночасно у відсотках до митної вартості товарів та у відсотках до митної вартості товарів (комбінована ставка).

Об'єктами оподаткування митом є:

- товари, митна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі митної території України підприємствами;

- товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню митними платежами відповідно до розділу XII Митного кодексу, а також розділів V та VI Податкового кодексу України;

- товари, транспортні засоби комерційного призначення, що зберігаються на складах органів доходів і зборів, за якими власник або уповноважена ним особа не звернулися до закінчення встановлених строків зберігання та реалізуються відповідно до статті 243 Митного кодексу.

В залежності від обраного митного режиму законодавством установлено звільнення, умовне повне або часткове звільнення від оподаткування митом,  а от звільняти окремих юридичних та фізичних осіб від сплати мита і переносити для них строки його сплати  забороняється. 

2016-11-23 08:45:42