Як надати допомогу постраждалим на льоду
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Як надати допомогу постраждалим на льоду

Надання допомоги лю­дині, яка провалилася під лід, –  надзвичайно небезпеч­не заняття, потребує зібра­ності та виваженості в діях.

Щоб допомогти потерпа­ючому від лиха і не постра­ждати при цьому самому, варто дотримува­тись  наступних правил:

Без потреби не виходьте на лід. Подумайте, чи змо­жете під час надання допо­моги впоратись самотужки, чи краще покликати на до­помогу ще когось. Якщо поряд нікого немає, то дійте продумано й обережно, щоб замість допомоги не погіршити становище.

Простягніть потерпілому довгу жердину, дошку, пали­цю від лиж, лижу, хокейну ключку або киньте мотузку, зв'язані паски тощо. Якщо вам все ж таки необхідно вийти на лід, то ляжте на лід і повзіть по поверхні, штовхаючи ряту­вальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе мотуз­ку чи пасок. Добре, якщо ви одягнете рятувальний жилет.

Будьте якомога далі від ополонки, до самого краю крижини ні в якому разі не підповзайте. З відстані 3-4м простягніть постраждалому палицю, жердину чи киньте мотузку. Якщо мотузка чи трос закріплені на березі і не вистачає довжини, то, міцно тримаючись однією рукою за кінець мо­тузки, про­стягніть йому другу руку.

Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому.

Витягаючи постраждалого, попросіть його працювати ногами - так буде легше ви­тягнути його з ополонки. Ко­ли витягнете, не дозволяйте йо­му ставати на ноги, нехай він повзе слідом за вами до берега.

Після того, як витягнете постраждалого на берег, негайно викличте "швидку медичну допомогу", а до її приїзду надайте потерпілому першу допо­могу, необхідну при охолод­женні організму.        

Будьте обачливі та обережні!

Дотримуйтеся   правил   та   наших   порад   -   і   все   буде  гаразд!

Не­хай   цьогорічна  зима  залишить  по  собі лише приємні спогади!


Відділ з питань цивільного захисту,

оборонно-мобілізаційної роботита взаємодії з правоохоронними органами

2019-02-04 16:01:15