Держпродспоживслужба Жмеринського району інформує
Велику групу инфекційних захворювань складають кишкові інфекції, які вражають шлунково-кишковий тракт. Джерелом інфекції є хвора людина або носій. Збудником гострих кишкових інфекцій(ГКІ) можуть бути:
- бактерії (сальмонелла, шигелла, стафилококки, йерсинии);
- віруси (ентеровіруси, астровіруси, парвовіруси, а самий відомий з них - ротавірус);
- найпростіші (лямблії, амеби, бластоцисти).
Основним симптомом є діарея (пронос). Крім того, проявами кишкової інфекції можуть бути нудота, блювота, біль в животі. Пік захворюваності на (ГКІ) реєструється влітку, але в холодний період року частіше зустрічаються кишкові інфекції, які викликані переважно вірусами - гострі респіраторні захворювання з кишковим синдромом.
Основним механізмом передачі є фекально-оральний.
Шляхи зараження - різні. Це недостатньо промиті овочі, фрукти, недостатньо термично оброблені продукти харчуванняя, вода для питних потреб із неперевірених джерел, купання у водоймах (особливо в природніх, на березі яких випасається худоба), в т.ч. і брудні руки.
Всі ці захворювання називають хворобою брудних рук, одна із них ротовірусна інфекція.
Це інфекційне захворювання, викликане ротовірусом, яке починається гостро, часто з проявами одночасно кишкового та респіраторного синдромів.
А саме блювота, різке підвищення температури тіла, діарея, нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні.
При появі перших ознак захворювання необхідно звернутися до лікаря для правильного встановлення діагнозу та призначення лікування.
Для попередження виникнення ротовірусної інфекції необхідно дотримуватись правил особистої гігієни: завжди мити руки після перебування на вулиці, туалету і перед їжею, не вживати не миті фрукти і овочі, не пити сиру воду, не використовувати для приготування їжі воду із невідомих джерел. Страви з м’яса та риби необхідно перед вживанням термічно обробляти. Продукти харчування повинні бути якісними, з відповідними термінами реалізації. Продукти, які швидко псуються та готові страви необхідно зберігати в холодильнику.
Бережіть своє здоров’я. Ведіть здоровий спосіб життя. Вживайте тільки якісні продукти харчування. Пийте воду із надійних джерел. Дотримуйтесь самі та навчайте дітей правил особистої гігієни.