Держпродспоживслужба Жмеринського району інформує
Жмеринська
міська рада
Розмір тексту:

Держпродспоживслужба Жмеринського району інформує

Велику групу инфекційних захворювань складають кишкові інфекції, які вражають шлунково-кишковий тракт. Джерелом інфекції є хвора людина  або носій. Збудником гострих кишкових інфекцій(ГКІ)  можуть бути:

-       бактерії (сальмонелла, шигелла, стафилококки, йерсинии);

-       віруси (ентеровіруси, астровіруси, парвовіруси, а самий відомий з них - ротавірус);

-       найпростіші (лямблії, амеби, бластоцисти).

Основним симптомом є діарея (пронос). Крім того, проявами кишкової інфекції можуть бути нудота, блювота, біль в животі. Пік захворюваності на  (ГКІ) реєструється влітку, але в холодний період року частіше зустрічаються кишкові інфекції, які викликані переважно вірусами - гострі респіраторні захворювання з кишковим синдромом.

Основним механізмом  передачі є фекально-оральний.

Шляхи зараження - різні. Це недостатньо промиті овочі, фрукти,  недостатньо термично оброблені продукти харчуванняя, вода для питних потреб із неперевірених джерел, купання у водоймах (особливо в природніх, на березі яких випасається худоба), в т.ч. і  брудні руки.

 

Всі ці захворювання називають хворобою брудних рук, одна із них  ротовірусна інфекція.

 

Це інфекційне захворювання, викликане ротовірусом, яке  починається гостро, часто з проявами одночасно кишкового та респіраторного синдромів.

А саме блювота, різке підвищення температури тіла, діарея, нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні.

При появі перших ознак захворювання необхідно звернутися до лікаря для правильного встановлення діагнозу та призначення лікування.

Для попередження виникнення ротовірусної інфекції необхідно дотримуватись правил особистої гігієни: завжди мити руки після перебування на вулиці, туалету і перед їжею, не  вживати не миті фрукти і овочі, не пити сиру воду, не використовувати для приготування їжі воду із невідомих джерел. Страви з м’яса та риби необхідно перед вживанням термічно обробляти. Продукти харчування повинні бути якісними, з відповідними термінами реалізації. Продукти, які швидко псуються та готові страви необхідно зберігати в холодильнику.

 

Бережіть своє здоров’я. Ведіть здоровий спосіб життя. Вживайте тільки якісні продукти харчування. Пийте воду із надійних джерел. Дотримуйтесь самі та навчайте дітей правил особистої гігієни.

 

2017-03-10 09:55:56